Image Hosted by ImageShack.us

Guest Book

Wednesday, August 25, 2010

"Bergedel Kentang"


"Bergedel Kentang" purely potato. Kentang boleh direbus atau digoreng terlebih dahulu, tapi jangan lupa toskan agar jangan lembab dan dibiarkan kering. Nanti kalau tidak bila dilecek akan lembik dan tak akan melekat bila dibuat bentuk bebola. Itu yang akan menyebabkan dia lembik dan bila digoreng pecah. Macam sesetengah orang orang kat melbourne ni buat. For me, saya gunakan oven flavor wave, kalau pakai oven biasa pun boleh. Selepas dibakar dalam over, kentang masak just nice tak lembab sangat. Selepas dilecek, buat bentuk bebola kentang melekat dengan sempurna dan tak pecah. Ada orang tuu tanya tak tambah tepung kerr nak keras kan dia. Tak yah letak. Kalau buat seperti yang disebutkan kat atas insya allah jadi. Jangan lupa masukkan garam dan paper. Kalau suka boleh tambah mince beef/chicken. Ingat toskan dulu sebelum dicampurkan. Pastu gorengkan selepas dicelupkan kedalam telur. Hasilnya seperti dalam gambar. :-)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...